Zespół


 mgr inż. Ewelina Muzińska-Kobus

dietetyk

 

 

 

 

 

 

Dyplomowany dietetyk, absolwentka Technologii Żywności i Żywienia Człowieka w specjalności Żywienie Człowieka Wydziału Nauki o Żywności oraz studiów podyplomowych na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie, była praktykantka i magistrantka w Zakładzie Biologicznych Funkcji Żywności Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie. Członkini Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością i Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, a także certyfikowana specjalistka w dziedzinie otyłości, posiadająca oficjalny międzynarodowy certyfikat SCOPE, akredytowany przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Badań nad Otyłością, ekspert portalu abczdrowie.pl . Studia wyższe ukończyła z wyróżnieniem, w gronie 5% najlepszych absolwentów Uniwersytetu. Za wybitne wyniki i osiągnięcia naukowe została nominowana do prestiżowej nagrody firmy Tetra Pak. Od ponad 13 lat, w tym przeszło 11 w MEDIET, efektywnie zajmuje się układaniem indywidualnych jadłospisów dla osób z zaburzeniami masy ciała oraz cierpiących na dietozależne choroby przewlekłe, a także prowadzi prelekcje i szkolenia z zakresu racjonalnego żywienia. W latach 2011-2012 współpracowała z Hotelem SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie, gdzie jako współautorka nowatorskiego programu „Dieta & Trening” odpowiadała za dietetyczne poradnictwo indywidualne i grupowe, prowadząc konsultacje, a także spotkania z uczestnikami turnusów odchudzających i rewitalizujących. W 2015 roku, wspólnie z miejscowym klubem fitness, realizowała coroczną akcję „Odchudzamy Olsztyniaków”, a także wspierała dietetycznie drużynę kolarską MTB Olsztyn Team. Nieustannie rozwija się zawodowo, uczestnicząc w licznych krajowych oraz międzynarodowych konferencjach i seminariach branżowych. Pogodna i otwarta pasjonatka profilaktyki żywieniowej i zdrowej kuchni. Prywatnie wielbicielka kotów, literatury faktu i wypoczynku w plenerze.

 

Szkolenia i konferencje:

PsychoDietetyka (Anna Sasin, 2010)

Zasady prawidłowego żywienia i poradnictwa dietetycznego w szpitalach i zakładach podstawowej i specjalistycznej opieki zdrowotnej (Instytut Żywności i Żywienia, 2011)

III Zjazd Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością (2011)

3rd Central European Congress on Obesity (2011)

Various Faces of Obesity – Specialist Certification of Obesity Professional Education (SCOPE) Course (International Association for the Study of Obesity, 2011)

Ogólnopolskie Targi Technologii „Warmińsko-Mazurska Nauka dla Biznesu” – Żywienie człowieka – nauka o człowieku, żywności i zdrowiu (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, Centrum Innowacji i Transferu Technologii, 2011)

I Konferencja Naukowa – Wybrane aspekty praktyczne w poradnictwie dietetycznym (Ogólnopolskie Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia, 2011)

Konferencja na temat celiakii i diety bezglutenowej (Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, 2011)

Konferencja szkoleniowa dla dietetyków „Dieta bezglutenowa 2011” (Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, Polskie Towarzystwo Dietetyki, 2011)

Profilaktyka i dietoterapia chorób układu sercowo-naczyniowego, ze szczególnym uwzględnieniem hipercholesterolemii (Polskie Towarzystwo Dietetyki, 2013)

II Rajd Nowoczesnej Dietetyki – Dietoterapia pacjenta otyłego. Nowe możliwości leczenia (doc. dr hab. n. med. Lucyna Ostrowska, Kcalmar, Akademia Dietetyki Sportowej i Medkonsulting Tanita, 2016)

Diagnostyka zaburzeń jelitowych (ALAB Laboratoria, 2016)

iGenesis – Nowa generacja badań nutrigenetycznych (DF Medica Polska, 2016)

Diagnostyka i prowadzenie pacjenta z celiakią – certyfikowany kurs zaliczony egzaminem (Euroimmun DNA, Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, prof. dr hab. n. med. Bożena Cukrowska z Instytutu Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka, 2017)

Hiperurykemia i jej leczenie u pacjentów z wysokim ryzykiem sercowo-naczyniowym (prof. dr hab. n. med. Andrzej Tykarski i ALAB Laboratoria, 2017)

Badania laboratoryjne tarczycy – normy i interpretacja, kontrowersje wokół wartości referencyjnych (lek. med. Magdalena Jagiełło i ALAB Laboratoria, 2017)

III Rajd Nowoczesnej Dietetyki – Holistyczna diagnostyka w chorobie Hashimoto: infekcje, ko-infekcje oraz metale ciężkie jako czynniki spustowe (mgr Monika Gackowska, Kcalmar, 2017)

83 Wiosenna Konferencja online Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego, XII Konferencja „Kardiologii Polskiej” (Polskie Towarzystwo Kardiologiczne, 2020)

Otyłość Dziecięca: „Od poczęcia do dorosłości” – III Edycja interdyscyplinarnej konferencji naukowej (Górnośląskie Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach, Polskie Towarzystwo Rehabilitacji, European Association for the Study of Obesity, 2020)

O karmieniu piersią – szkolenie dla personelu medycznego (Narodowy Fundusz Zdrowia, 2020)

Jak obliczyć zapotrzebowanie na energię i białka pacjentów pediatrycznych? (mgr inż. Małgorzata Matuszczyk, Nutricia, 2020)

Diagnostyka alergii na pokarm (prof. dr hab. med. Hanna Szajewska, dr hab. n. med. Andrea Horvath, Nutricia 2020)

Diagnostyka alergii pokarmowej w praktyce klinicznej (prof. dr hab. med. Hanna Szajewska, dr hab. n. med. Andrea Horvath, Nutricia 2020)

II Konferencja Żywienie a Zdrowie Prokreacyjne Kobiety (Klinika Perinatologii i Chorób Kobiecych oraz Klinika Zakażeń Noworodków Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, 2020)

Poprawa sposobu żywienia, stanu odżywienia oraz aktywności fizycznej społeczeństwa (Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego, Państwowy Zakład Higieny, 2020)

3 Forum Nowoczesnej Diabetologii (Katedra i Klinika Chorób Wewnętrznych i Diabetologii Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, 2020)

Warsztat: Tajemnice żywienia – Nutraceutyki w cukrzycy, czyli leczenie przez żywienie (dr n. med. Sylwia Stróżyk, mgr Mateusz Michalski, Katedra i Klinika Chorób Wewnętrznych i Diabetologii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, 2020)

Warsztat: Dieta LowFODMAP w praktyce  (Dr Małgorzata Kostecka – Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, 2020)

V Konferencja Naukowo-Szkoleniowa z cyklu Żywienie Dziecka Wczoraj i Dziś „Mikrobiota a zdrowie dziecka” (Pracownia Dietetyki Pediatrycznej Kliniki Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia UJ CM Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie, Fundacja USD w Krakowie „O zdrowie dziecka”, 2020)

Konferencja Oś Jelito-Wątroba-Mózg, Implikacje praktyczne (Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie, 2020)

III Konferencja Psychodietetyka w praktyce – Sama dieta nie wystarczy (Polskie Towarzystwo Terapii Poznawczej i Behawioralnej Dzieci, Młodzieży i Rodzin, Katedra Żywienia Klinicznego Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, 2020)

Webinar EIT Food: Dieta roślinna – co trzeba wiedzieć? (EIT Food V-PLACE – Enabling consumer choice in Vegan or Vegetarian Food Products, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie, 2020)

I Ogólnopolska Konferencja Naukowa: Dietetyk i Diagnosta Laboratoryjny – wspólna praca dla zdrowia Pacjenta (SKN Dietetyki Klinicznej Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, 2021)

Konferencja Pediatryczno-Neonatologiczna eProInfantis 2021 – webinar: Jak zoptymalizować karmienie piersią? (Klinika Zakażeń Noworodków Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, 2021)

Podejście psychodietetyczne do pacjenta lękowo-depresyjnego w procesie leczenia otyłości (Małgorzata Dąbrowska-Kaczorek; Polskie Towarzystwo Terapii Poznawczej i Behawioralnej Dzieci, Młodzieży i Rodzin, 2021)

Pacjent z anoreksją – O tym czego nie widać w gabinecie dietetyka (Polskie Towarzystwo Terapii Poznawczej i Behawioralnej Dzieci, Młodzieży i Rodzin, Centrum Diagnozy i Terapii ADHD, 2021)

Zimowa Szkoła Terapii Otyłości TALIA (Interdyscyplinarna Akademia Medycyny Praktycznej, Polskie Stowarzyszenie Praktycznej Terapii Otyłości, 2021)

Konferencja w ramach Światowego Dnia Otyłości (MedicaExpert, 2021)

 

Dyplomy i certyfikaty:

 

W mediach:

 

 

Księgarnia psychologiczna SENSUS.pl

Znaczenie psychologicznych i emocjonalnych aspektów żywienia, komentarz po szkoleniu prowadzonym przez Annę Sasin – autorkę książki „Głodne emocje”

 

 

 

 

 

SENSE OF BEAUTY Magazine Nr 2 (24) Lato 2011

Współautorski program „Dieta & Trening” realizowany w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie

 

 

 

 

 

 

ELLE Nr 12/2011 (207) GRUDZIEŃ

Artykuł „Małe wielkie zmiany” relacjonujący pobyt czytelniczek w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie, w ramach współautorskiego programu „Dieta & Trening”, w którym za indywidualne poradnictwo żywieniowe odpowiada dietetyk Ewelina Muzińska-Kobus

 

 

 

 

 

 

 

 

ELLE Nr 02/2012 (209) LUTY

Artykuł „Stres piękności szkodzi” poświęcony wpływowi napięcia na urodę i metabolizm, w którym ekspertem w kwestiach żywieniowych jest dietetyk Ewelina Muzińska-Kobus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ELLE Nr 04/2012 (211) KWIECIEŃ

Artykuł „Zielona rewolucja” poświęcony modnym dietom koktajlowym oraz ich wpływowi na zdrowie i sylwetkę, konsultowany przez dietetyk Ewelinę Muzińską-Kobus

 

 

 

 

 

 

 

Gazeta Wyborcza (Olsztyn) Nr 202 30. sierpnia 2013

Rozmowa z dietetyk Eweliną Muzińską-Kobus na temat wartości odżywczych ryb i korzyści zdrowotnych z ich spożywania

 

 

 


Gazeta Wyborcza (Olsztyn) Nr 201 29-30. sierpnia 2015

Komentarz dietetyk Eweliny Muzińskiej-Kobus na temat nowelizacji ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, dotyczącej asortymentu produktów spożywczych dopuszczonych do sprzedaży w sklepikach szkolnych

 

 


Jako eksperci występowaliśmy również w mediach lokalnych:



Zarezerwuj wizytę

Rezerwacja telefoniczna:
poniedziałek - piątek w godzinach 9:00 - 19:00
+48 791 0 56789
Kalkulator BMI

Kalkulator BMI

Chcesz dowiedzieć się czy Twoja waga jest
w normie? Nasz kalkulator Ci pomoże!
Dietetyk - Olsztyn
 
MEDIET Poradnia Dietetyczna  |  Olsztyn  |  telefon: +48 791 0 56789  |  e-mail: poradnia@mediet.pl